Bătrâneţe haine grele

Ar trebui ca, de mici, să ni se spună că şi noi vom îmbrătrâni. Că vom avea riduri, şi păr alb (chiar dacă ne vom chinui să-l ascundem, vopsindu-l), că ne vom mişca mai greu, că nu ne vom mai vindeca de anumite boli întocmai ca în anii tinereţii. Că nu vom mai fi frumoşi. Decât în suflet, poate 🙂

Tocmai citeam un articol despre Iurie Darie. Mai jos, o cititoare a lăsat următorul comentariu: „Doamne…cât de urât este acest om….“! Sincer, o compătimesc pe această fătucă despre care nu cred că a trecut de vârsta adolescenţei, în care da, fiecare dintre noi, mai ales dacă suntem fete, ne mândrim cu un ten de porţelan (dacă ne îngrijim), un trup de fotomodel (dacă nu dăm iama prin shaorme) şi cu o vitalitate la cote maxime (dacă nu ne pierdem nopţile prin cluburi). Îmi este foarte clar că domnişoara în cauză ori nu şi-a găsit timpul necesar de a sta mai mult de vorbă cu părinţii despre viaţă, în general, ori părinţii au fost prea ocupaţi pentru a-i arăta cum stă treaba cu respectul faţă de ceilalţi, în special faţă de bătrâni, mai ales dacă aceştia mai sunt şi suferinzi.

Mai sunt convinsă şi de faptul că fata nici măcar nu ştie cine este Iurie Darie, că nu i-a văzut nici măcar un film şi că habar n-are că, atunci când era de vârsta ei (şi nu numai), acesta era un bărbat poate la fel de frumos şi plin de viaţă ca şi ea (sperând că ea este, acum, o fată cu adevărat frumoasă…..) şi că, poate, doar boala de care suferă de câteva luni „l-a urâţit“!

Am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe Maestru în urmă cu exact 10 ani când, împreună cu alţi mari artişti români (printre care  Tamara Buciuceanu şi, evident, Anca Pandrea), au vizitat oraşul meu, datorită unei excursii prin ţară, care le-a fost oferită de Ministerul Culturii. Eram chiar la începutul activităţii mele de reporter şi, bineînţeles, mă şi pierdusem din cauza emoţiilor (nu ai ocazia să-i vezi, în fiecare zi, la un metru de tine pe cei mai mari actori ai României). Poate, de aceea, am uitat că, acolo unde urma să fie întâmpinaţi oaspeţii era foarte frig (deşi afară erau 30 de grade) şi m-am dus îmbrăcată într-un maiou cu bretele. Când mi-am dat seama de asta, era prea târziu. Nu puteam să plec şi nici de la cine să iau o haină, aşa că m-am riscat şi am intrat după actori, mai ales că era acolo toată presa. Când mă aşteptam mai puţin, cineva s-a apropiat de mine şi mi-a pus haina lui pe umeri: „Tu ai mai multă nevoie de ea….“, aud spunându-mi-se. M-am întors…. şi pe cine văd? Pe Iurie Darie! Înalt, frumos, impunător, cu un zâmbet superb! Aproape că mi-au dat lacrimile, bâlbâind un mulţumesc! Să port eu haina lui Iurie Darie? Eu, un pârlit de ziarist de provincie, mic şi neînsemnat pe lângă cel pe care îl văzusem, de atâtea ori, în „Post restant“, seria „B.D.“-urilor, „Cucoana Chiriţa“, „Drumul oaselor“ şi multe altele?!

M-a cucerit pe loc (de parcă nu mă cucerise suficient, înainte!). Un gest frumos care denotă un caracter frumos.

Mă întreb dacă duduia care a scris acel comentariu la articolul despre starea de sănătate a lui Iurie Darie, ar fi fost impresionată de un gest atât de neînsemnat din partea unui artist care, el însuşi, merita o atenţie deosebită, nu eu. Mă mai întreb dacă are bunici şi dacă la fel spune despre ei, că sunt urâţi, când sunt loviţi de boală şi suferinţă. Mă întreb câţi oameni ca ea sunt în jurul nostru şi pe câţi dintre ei se pot baza bătrânii noştri. Mă întreb de ce unii uită să-i respecte, să-i iubească, să-i preţuiască pentru moştenirea, mai ales spirituală, care ne-au lăsat-o.

„Bătrâneţe haine grele
Cum să fac sa scap de ele
Trec zilele, trec si eu
Îmbătrânesc şi-mi pare rău…“

Un gând despre “Bătrâneţe haine grele

  1. Pingback: La despărţirea de Iurie Darie…. | Niciodată Singură

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s