Discriminare

Aflu de la ştiri că Ministerul Turismului a adresat Guvernului solicitarea ca şi ziua de 30 aprilie să fie declarată liberă, pentru bugetari. Asta, pentru că 1 Mai, care e deja sărbătoare legală, pică într-o zi de marţi. Şi, uite-aşa, angajaţii de la stat ar putea beneficia de patru zile libere, pentru că va fi inclus şi weekend-ul.

Să fiu bine înţeleasă: nu am nimic cu bugetarii, mai ales pentru că am mulţi amici care lucrează în sistem. Dar nu pot să nu observ că, mereu, au aceeaşi problemă cu sărbătorile legale: niciodată nu cad în ziua potrivită, ba e marţi şi nu luni, ca să fie după duminică şi, astfel, să prelungească weekend-ul; ba e miercuri şi nu joi, ca să poată spera că va fi liber şi vineri, ca să înceapă mai repede weekend-ul; ba că ziua aia liberă (cum ar fi, de exemplu, prima zi de Rusalii sau 15 august-Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare) e taman duminică şi nu mai are niciun farmec.

Eu ce să mai spun? Sau alţii ca mine, care lucrează în sistemul privat, care nu mereu beneficiază de „liberele” astea? Mă simt frustrată că nu am liber decât în prima zi de Paşte şi de Crăciun, că lucrez în Vinerea Mare, că eu nu ştiu ce înseamnă să nu merg la muncă de Rusalii, de 15 august şi de 1 Mai, că sunt la datorie pe 1 Decembrie. Că n-am nicio şansă de a prelungi, cu dezlegare de la şefi sau de la lege, perioadele cu zile libere. Că lucrez şase zile din şapte şi că (asta v-am mai spus de un milion de ori) ziua liberă din săptămână e sâmbăta, nu duminica, prin urmare nu-mi pot programa nicio ieşire în weekend, cu excepţia situaţiilor (extrem de rare) când mă învoiesc, iar motivul e întotdeauna „o problemă de familie ce trebuie urgent rezolvată”.

Mă întreb: nu miroase, un pic, a discriminare? Adică de ce numai bugetarii au dreptul la săptămâna de lucru de 5 zile (cu aşa-numita „vinerea scurtă”, când programul se termină la 13.30, dar angajaţii numără orele până la sfârşitul programului încă de când îl încep şi toată ziua nu-şi fac altceva decât planuri pentru weekend), dreptul la sărbători legale şi, mai nou, dreptul la zile libere suplimentare, tocmai pentru că sărbătorile legale pică la mijlocul săptămânii, nu la sfârşitul ei. Ştiu, ştiu, îmi veţi băga sub nas Codul Muncii, dar fac ceva pe el: nu e pentru toţi angajaţii?

Sunt conştientă că sunt domenii unde chiar nu se poate să fie toată lumea liberă, dar acolo unde e posibil, de ce nu e? 🙂

În plus, nu înţeleg un lucru: dacă ziua liberă e marţi, cum e anul ăsta, 1 Mai, de ce trebuie să fie liberă şi cea din 30 aprilie? Pentru că sâmbătă şi duminică stai acasă, luni vii la muncă şi apoi iar eşti nevoit să rămâi acasă? Aud, tot la ştiri, că administratorii de pensiuni vor să fie legalizată mini-vacanţa de 1 Mai, pentru a se încuraja turismul autohton. Mini-vacanţă tot pentru bugetari, nu? Şi se mai plâng că le-au tăiat din salarii, din sporuri, din bonuri de masă! Uite că tot au primit ceva, în compensaţie: muuuulte zile libere şi mini-vacanţe! Păi, na: şi salariu mare, şi multe zile libere nu se poate (doar şefii au dreptul la ele, că doar de aia sunt şefi!).

Dar, aşa sunt unii, nimic nu-i mulţumeşte. Oricât li s-ar da, nu e suficient, iar dacă li se ia, oricât ar fi de puţin, e prea mult, e chiar o tragedie! Daţi-mi mie un post de bugetar şi vă jur că n-am să mă plâng. Şi o să vă povestesc şi ce bine m-am distrat în zilele libere, chiar dacă nu m-ar da banii afară din casă. Pentru că ştiu ce înseamnă să merg la muncă în zilele când alţii pot să doarmă până la prânz şi să-şi programeze ieşirile cu prietenii, în orice weekend.

Dar, pentru că ştiu că nu mă puteţi ajuta, eu rămân la impresia că, în România, a fi bugetar înseamnă să fii un mare norocos. Admit că pe unii i-am supărat cu aceste rânduri.  Dar, cu siguranţă, ei sunt tot… bugetari 😆

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s