Schimb de mame

În seara aceasta am urmărit, ca (aproape) în fiecare duminică, emiunea „Schimb de mame”, difuzată de Prima TV. Soţul meu chiar se enervează din cauză că am o asemenea preferinţă („Nu o suport!”, mi-a zis el). Nu realizezază că, de fapt, aceasta nu este o emisiune de divertisment, ci un reality-show din care poţi învăţa multe despre viaţa de familie, despre caracterul celor doi soţi, despre principii şi valori, despre educaţia copiilor, despre adaptabilitate… şi lista ar putea continua.

Din păcate sau, din fericire (depinde din ce unghi privesc situaţia) nu am copii, deci nu am dreptul să-i critic prea aspru pe cei care îi au. Dar, urmărind această emisiune, mi s-a confirmat faptul că, în România (probabil, aşa o fi peste tot în lumea asta), fiecare îşi creşte şi educă odrasla după cum îl taie capul.

Ce am văzut în seara asta, însă, m-a şocat. O mamă dintr-un sătuc sau comună, că nu am înţeles exact ce e, dar nici nu are prea mare importanţă, face schimb cu o alta dintr-un orăşel. Prima are 37 de ani şi e mamă a două fete, una de 14 şi alta de 16, iar cealaltă are 34 şi are doi copii, fată şi băiat, ceva mai micuţi. Cea de 34 e îngrijitoare (mai pe româneşte, femeie de serviciu) la o bancă, iar cea de 37 e de profesie… doamnă. Faptul că e tunsă (crede ea) modern (cu părul vopsit în două culori), are unghiile mereu lăcuite şi că nu e sluga soţului o îndreptăţeşte să se laude cu acest statut.

Pentru cine nu ştie, regulamentul emisiunii spune că, în primele trei zile mămicile de schimb sunt obligate să se adapteze la condiţiile şi să respecte regulile casei în care trebuie să locuiască timp de o săptămână, iar în ultimele patru îşi pot impune propriile condiţii. În emisiunea din seara asta, cea care a încercat (şi, cred eu, a reuşit, într-o mare măsură) să se adapteze noului domiciliu a fost mămica de 34 de ani. Mai mult decât atât, a încercat, cu tact, nu neapărat să schimbe, ci să evidenţieze anumite carenţe în comportamentul celor două adolescente cărora le-a fost mamă de împrumut, pentru a le determina pe ele să le conştientizeze, iar pe ceilalţi membri ai familiei să le ajute să le corijeze. De partea cealaltă, mama de 37 de ani, a încercat nu numai să sfideze regulile casei în care a intrat, ci să-şi bată joc de toţi membrii familiei de schimb.

Odată intrată în apartament, aceasta ia la studiat lucrurile celei pe care o înlocuieşte: „A, e mai grasă decât mine!”. Când află cu ce se ocupă (îngrijitoare), îi creşte respectul de sine precum cozonacul în albie: „De aia nu e la fel de cochetă!”. Femeia care vine, după cum ea însăşi recunoaşte, dintr-o casă care, în loc de baie, are patru lighene, îşi permite, apoi, să-şi dea cu părerea despre modul în care noua familie trebuie să se ocupe de igiena personală. Este surprinsă că fetiţa şi băiatul sunt obligaţi de părinţi să se spele pe dinţi şi pe faţă, în fiecare dimineaţă, inclusiv iarna când, în opinia ei, s-ar putea alege cu obrajii crăpaţi. Pentru că se consideră emancipată, crede că un simplu pachet cu şerveţele umede, aşejate la îndemână, pe etajera din baie, ar putea scăpa copiii de acest supliciu.

În prima dimineaţă află că trebuie să le pregătească micul dejun atât copiilor cât şi tatălui lor. Cum adică? Iau şi un sandwitch la pachet? Şi o sticlă de apă? Vai, ea nu suportă să audă aşa ceva! Cum apă? Când ea le dă zilnic, felelor ei, câte 3 lei, să-şi cumpere, la şcoală, ce vor ele să mănânce şi să bea, dar nu apă, cum apă?, suc! Degeaba îi spune copila că diriginta le-a recomandat pacheţelul, care să includă şi un măr: dar ce, ea trebuie să o asculte pe dirigintă?

După plecarea copiilor la şcoală, musafira se bagă, frumos, în pat şi doarme pâna seara, când familia de schimb, în frunte cu soţul nervos, o trezeşte ca s-o întrebe ce a pregătit de mâncare peste zi. „Cum adică, tu aşteptai să-ţi vină în casă o menajeră? Eu nu sunt sluga nimănui, pe mine mă lasă bărbatul să dorm cât vreau, că aşa se trăieşte viaţa!”, se răţoieşte coafata, fardata şi lăcuita pe unghii.

Nu concepe să spele vasele şi nici să dea cu mătura. „Tu te plimbi toată ziua cu maşina, mergi la serviciu, nu faci nimic acasă şi vrei să-ţi facă femeia treaba? La mine bărbatu-meu face tot!” se laudă ea.

Într-o zi, însă, face o excepţie: îi aşteaptă pe toţi cu mâncare atât de bună că toţi se grăbesc s-o felicite pentru talentul culinar. A doua zi, le râde în nas: „Am comandat mâncarea de la restaurant. Mă bucur că v-a plăcut şi că m-aţi şi lăudat pentru ea! Dar chiar credeaţi că eu o să vă gătesc? Cât timp stau în casa asta nu fac nimic!”, pune ea lucrurile la punct.

Uitând că nu e în casa ei, ţaţa cu pretenţii de doamnă, vrea să zugrăvească (iarna!) în dormitorul copiilor, pe motiv că pereţii nu au culoarea potrivită dar, slavă domnului, nu reuşeşte să scoată banii pentru var şi trafalet de la gazda care doar îi flutură euroii pe sub nas, numai s-o oftice 😆

În paralel, atmosfera din casa ţaţei e mai puţin tensionată. Mămica de schimb, îngrijitoarea de 34 de ani, dovedeşte o mai mare stăpânire de sine în faţa răzgâiatelor de copile care, la 14 şi 16 ani,  sunt obişnuite să-şi „alinte” mama cu „zât”, „jet „şi „marş”. În plus, adolescenta de 16 ani chiuleşte de la ore,  merge în baruri şi vorbeşte la mobil până la 2-3 dimineaţa, în loc să înveţe. „Dar e ceva normal să-mi spună jet şi marş, chiar sunt mândră că mă strigă aşa, pentru o spun din suflet, cu dragoste… Şi de ce să nu stea în bar? De ce să nu chiulească? E normal să chiulească dacă sunt la liceu. Cine nu chiuleşte e prost…”, zice ţaţa.

În lipsa ei, fiica rebelă îşi pierde, totuşi, dreptul de a-şi folosi telefonul şi cardul pe care îşi ţine economiile. Pentru că are prea multe absenţe  de care bietul tată, care nu avea nimic de spus în faţa nevestii ce acoperea boacănele adolescentei, habar nu avea, aceasta este pedepsită să muncească… la porci! Crescută şi educată după principiile ţaţei cu pretenţii de regină, bineînţeles că, în final, nu învaţă nimic din pedeapsă şi totul revine la „normal” când mama reală ajunge acasă şi-i restituie telefonul substituit de mama de schimb: „Ia-l, draga mea, ţi-l dă mama ta cea bună, pentru că e al tău şi e normal să vorbeşti la el cât vrei!”. „Dar fetele tale nu ştiu ce înseamnă respectul pentru părinţi!”, spune îngrijitoarea de 34 de ani. „Dar nici nu vreau să ştie ce este acela! Eu vreau să-mi fie cele mai bune prietene! Nu să le ţin din scurt. Să facă ce vor, să meargă unde vor, şi să aleagă ce vor când vor ajunge la casele lor!”, vine replica ţaţei, care a adăugat că, după emisiune, nimic nu se va schimba în casa ei.

Aşa a şi fost. Cel puţin, aşa au precizat realizatorii, pe genericul de final. Contrar aşteptărilor, cele două familii ţin, chiar foarte strâns, legătura. În locul mamei de 34 de ani, eu nu aş fi acceptat aşa ceva, pentru că nu ştiu ce aş putea avea de învăţat de la o persoană care, în afară de binele ei, nu e interesată de nimic altceva, nici măcar să-şi înveţe fetele să se spele, să meargă la şcoală. Dar poate că ţaţa nu e aşa de ignorantă pe cât pare şi o fi văzut un model de urmat în familia îngrijitoarei pe care a luat-o în râs. În fond, îngrijitoarea face un lucru util. Munceşte. Îşi educă copiii. Face menajul pentru ei şi soţ. Se îngrijeşte. Ţaţa este întreţinută de soţ, merge la coafor, îşi vopseşte părul în două culori, îşi face manichiura, doarme după-amiaza, nu găteşte, se spală cu şerveţele umede şi îşi încurajează fetele să meargă în bar, când ar trebui să fie la şcoală. Cu puţin ajutor, cred că s-ar putea schimba într-o zi. Sper 🙂

PS: Emisiunea (pentru cine e curioas şi mai are şi un pic de răbdare) poate fi găsită aici.

Reclame

4 gânduri despre “Schimb de mame

  1. obisnuiam sa ma uit la schimb de mame, acum nu prea am mai avut timp. stiu ca sunt tot felul de specimene la emisiunea aia, care mai de care :))

    • Tocmai pentru că acolo apar „tot felul de specimene, care mai de care” urmăresc săptămânal emisiunea. Aflu ce au la bază familiile altora, cum se comportă unii cu partenerii de viaţă, cu odraslele lor şi pot aprecia mai mult ce mi-a dat mie Dumnezeu! E mare lucru! 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s