Ai dat peste mine cu maşina? Repară-mi gardul şi acoperişul!

Nu, nu este o glumă! Asta i-a fost dat să audă unui amic, de la o bătrână peste care a avut ghinionul să dea cu maşina. Chiar accidentul pare unul copiat din filmele cu proşti. Vara trecută, băiatul a lovit bătrâna (de vrei 79 de ani, cam aşa…) în parcarea unui supermarket din oraş. Femeia a căzut şi şi-a rupt rotula unui picior (n-am reţinut de la care, stângul sau dreptul,  dar nu contează). Imediat după incident, amicul a dus-o la spital.  După ce a fost operată, bineînţeles, pe banii lui, băiatul a întrebat-o e pretenţii are de la el, câţi bani ar vrea să-i dea. Într-o primă fază, băbuţa i-a cerut numai contravaloarea cheltuielilor ocazionate de tratament. Omul a crezut că a scăpat ieftin, dar nu era chiar aşa. Pretenţiile babetei erau, în realitate, de 6.000 de lei (60 milioane de lei vechi). Plus o îngrijitoare, plătită tot de ghinionistul şofer. Tipul i-a găsit o femeie care să aibă grijă de ea, dar „victima”, mai mult ca sigur, împinsă de la spate de cineva, mult mai informat, a plusat din nou: vroia un cadru medical de specialitate, care ar putea cere un salariu net de 1.500 lei.

Pentru că n-au căzut la învoială, „bătălia” s-a mutat în instanţă, unde oricum omul se alesese cu dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.  Şi acolo, baba aruncă „bomba”: vrea DESPĂGUBIRI MORALE de (ţineţi-vă bine!) 500.000 de Euro!!! Dacă n-aş fi auzit-o cu urechile mele, fiind în sală la audieri, şi mi-ar fi povestit altcineva, nu l-aş fi crezut. Mă uitam când la babă (destul de înfiptă, să nu credeţi că se victimiza până la capăt!), când la avocata plătită pentru a-i susţine aberaţiile şi-mi venea să vomit pe ele!

Azi a fost un nou termen de judecată. A venit baba, n-a venit avocata, cică era ocupată la o altă instanţă.  Am profitat de ocazie şi mi-am întrebat amicul ce-o apucase pe bătrână să-i ceară atâţia bani. Mi-a răspuns că femeia nu are toate ţiglele pe casă. La figurat, dar mai ales la propriu.  Hârca, pentru că altfel nu-i pot spune, i-a spus, fără jenă, că vrea bani de la el ca să-şi repare gardul vechi şi acoperişul! Că din altă parte nu are să-i obţină. „Şi de ce nu ai înregistrat-o?”, l-am întrebat. „Păi cine naiba credea să vorbeşte serios?!”, a recunoscut amicul.

E drept că baba merge în baston, că la vârsta ei se vindecă (dacă se mai vindecă vreodată) greu; tot drept e că băiatul ar fi trebuit să fie mai atent în parcarea aia şi să nu ajungă s-o accidenteze. Dar răul s-a întâmplat şi nimeni nu mai poate da timpul înapoi. Omul şi-a recunoscut greşeala din prima secundă. Şi-a dus victima la spital, i-a plătit operaţia, internarea, medicamentele. S-a arătat dispus să-i plătească cei 6.000 de lei pretinşi de femeie, deşi nu câştigă decât 1.200 lei pe lună, însă i-a zis clar că ori îi dă banii în două tranşe, ori în rate. Baba, însă, o ţinea pe-a ei: toţi banii odată! Altfel, n-au valoare. „Cu ce-şi repară ea gardul şi acoperişul?”.

Dacă sistemul juridic din România permite, de ce să nu ceară cât vrea? Ce Paştele mă-sii, mi-ai rupt rotula, am eu grijă să te aduc la sapă de lemn! I-am zis băiatului că instanţa n-o să-i dea satisfacţie baborniţei decât în măsura în care îşi va justifica pretenţiile. 500.000 de Euro n-o să vadă în niciun caz, deci să nu-şi facă probleme din cauză că n-o să aibă de unde să-i plătească!

Concluzia? „Mai bine o accidentam mortal. Luam doi ani şi ceva cu suspendare, dar nu mai plăteam niciun fel de daune!”, îmi zice el. Am râs pe moment (cam macabră gluma, recunosc!), dar după ce ne-am despărţit, îmi venea să mă întorc după el şi să-i spun: „Greşit! Te ţinea fiu-său prin tribunale şi te punea să-i plăteşti, pe lângă înmormântarea şi pomenile mă-si, şi contravaloarea vilei în care urma să stea el, copiii şi nepoţii!”. Nu e glumă! Nu demult, tot la noi, s-a mai judecat un caz. Unul dăduse tot peste o babă, la fel de plecată de acasă (şi la propriu, şi la figurat), numai că a avut ghinionul s-o omoare. După câteva luni, fiică-sa l-a dat în judecată pe şofer şi, la fel ca şi în cazul de care v-am povestit acum, a încercat să obţină ‘jdemii de lei despăgubiri. Pentru asta, a avenit cu sute de bonuri de casă, emise de market-urile de unde-şi făcuse cumpărăturile. Vroia să dovedească faptul că i-a pus mă-si pomeni la care s-a ospătat tot satul. Numai că nu i-a mers. Şoferul a avut norocul unei avocate brici. A luat bonurile alea la studiat mai ceva decât pe Sfânta Scriptură. Şi a dovedit că Marile Pomeni s-au făcut, printre altele, cu mâncare pentru pisici şi câini, vată şi serveţele! Aşa că fiica victimei s-a ales fix cu praful de pe tobă.

Dar asta e altă poveste…

3 gânduri despre “Ai dat peste mine cu maşina? Repară-mi gardul şi acoperişul!

    • Corect! Dar ei se bazează pe faptul că legea le dă dreptul să pretindă despăgubiri şi cred că asta înseamnă că pot cere oricât. Una e să poţi dovedi ce ai cheltuit şi alta să ceri bani aşa, doar pentru că ai impresia că ţi se cuvin! Sunt de vină şi avocaţii, că-i susţin pe tembeli, dar când e vorba să le iasă ceva bani, de ce nu?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s