M-am săturat de iarnă…

…şi de toată nebunia asta din media, referitoare la coduri de toate culorile, zăpadă, troiene, la ceea ce s-a întâmplat în localităţile afectate ş.a.m.d.! Să fiu bine înţeleasă: nu minimalizez efectele dezastrului care ne-a lovit taman când credeam că am avut o iarnă blândă anul asta! Chiar mie mi-au dat lacrimile când am văzut la tv bătrâni din Buzău şi Vrancea eliberaţi de militari şi jandarmi din casele pe care troienele de zăpadă le-au transformat în închisori. Dar nu mai pot urmări/citi ştiri despre subiectul ăsta.  Nu spun că nu trebuie să fim informaţi despre ceea ce se întâmplă; cred doar că ştirile astea a ajuns de-a dreptul deprimante. Totul pare un hohot de plâns, o tânguire care, parcă, nu se mai sfârşeşte şi care mă duce încet spre disperare. Mă deprimă!

Nu sunt indiferentă la suferinţa umană, îmi place să ajut, mai ales pe cei care chiar nu au nicio posibilitate de a se ajuta singuri. Dar, atât timp cât demersul media nu are urmări concrete, nu are darul de a mobiliza pe cei care pot ajuta pe cei aflaţi la necaz, degeaba te agiţi, ca ziarist. Tu, singur, nu poţi face mare lucru.

Mi-am dat seama de asta după cazul cu băbuţa de 90 de ani, despre care vă povesteam duminică.  V-am spus că articolul despre ea nu mi-a fost publicat. Am trecut peste, deşi nu cu uşurinţă. Ceea ce m-a bucurat a fost faptul că am putut face EU ceva concret pentru ea, când cei în drept s-o facă, mai ales pe timp de iarnă, au tratat-o cu flit.  Şi, mai ales, după ce am auzit că, a doua zi, după ce îi postasem poza pe Facebook, situaţia ei a fost discutată de autorităţi, într-o şedinţă. Tot luni, dar spre amiază, am trecut prin faţa casei ei. L-am găsit pe vecin, curăţând zăpada din faţa porţii lui. Firesc, m-am interesat de băbuţă. Ce credeţi? Lemne îi dăduse tot un vecin. Iar de mâncare nu o auzise că ar avea nevoie, încă. Nu trecuse nimeni pe la ea, să vadă ce i se întâmplă. M-am întristat, m-am înfuriat, îmi venea să înjur… dar m-am resemnat: ASTA E ROMÂNIA! Vorbe, nu fapte!

Sigur, nu pot generaliza. Am aflat despre ajutoarele care au ajuns la sinistraţii din Buzău şi Vrancea, despre campaniile iniţiate de unele posturi de radio, parohii sau oameni de afaceri. Despre Becali, care s-a dus în Vrancea cu utilaje şi lopeţi (dar care, culmea!, n-a găsit acolo voluntari care să muncească). Cinste tuturor! Eu vorbesc despre ceea ce simt, după ceea ce văd în jurul meu. Predomină un soi de indiferenţă, bine mascată cu vorbe frumoase, mobilizatoare, cu apeluri la solidaritate şi civism, care mă îngreţoşează. Aş aprecia mai mult pe cel care ar recunoaşte că nu poate, nu are chef, nu are nicio posibilitate să ajute, decât pe cel care, depăşit de situaţie, nu ridică din umeri, ci minte că va face şi va drege, că e el şmecher.

Ştirile astea despre iarnă şi dezastrele provocate de ea au, de acum, efecte negative asupra psihicului meu. Şi la inundaţiile din 2005 am simţit la fel, mai ales după ce am văzut de ce au fost în stare să le spună oamenilor Băsescu şi, pe atunci, prim-ministrul Tăriceanu. Am avut aceleaşi senzaţii negative şi după ce l-am auzit pe actualul prim-minstru, cum se răţoieşte la bătrânii de abia scoşi din nămeţi că au aşteptat în casă, la căldură, să-i salveze alţii, decât să pună mâna pe lopeţi.

Din cauza asta, aş prefera să citesc şi să văd şi altfel de ştiri. Nu pe cele de la ora 5, cu crime, accidente, violuri. Să aflu că viaţa revine la normal. Este adevărat, întotdeauna am recunoscut că, în general, nu-mi place, nu suport iarna, însă cea de acum, pur şi simplu e prea mult: e un coşmar şi mă deprimă.  De aceea, vreau şi altceva.

Sunt iarăşi razna? 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s