Cum e turcul, şi pistolul sau peştele de la cap se împute

Deşi ar fi trebuit să-mi reamintească de copilărie, când iernile erau ceva mai normale decât cele de acum, nămeţii din anul de graţie 2012 m-au dus cu gândul la spiritul civic al românilor, spirit care ar fi sublim, dacă nu ar cam lipsi 😆

Înainte de 1990, păream un popor, dacă nu civilizat, măcar supus; ieşeam cu toţii, de la vlădică până la opincă şi de la mic, la mare la ceea ce pompos se numea „muncă patriotică”. Făceam curăţenie în faţa blocului şi a casei (din câte îmi amintesc, luai amendă dacă nu erai văzut la treabă), văruiam copacii primăvara (asta cu văruitul nu am înţeles-o niciodată, e ceva legat de dăunători, dar prin străinătate n-am auzit că „se poartă”) şi, nu în ultimul rând, puneam mâna pe lopată, după ninsoare, ca să facem pârtie.

E drept că, uneori, pentru munca asta patriotică, românii cam erau luaţi cu japca, dar nu sufla nimeni în front. După 1989, brusc, am devenit, cu toţii, domni, doar e democraţie, suntem liberi să facem ce vrem şi, mai ales, ce nu vrem, că „de asta au murit atâţia tineri la Revoluţie”, nu? Nu mai ieşim la curăţenie în faţa blocului, nu mai văruim copaci (chiar dacă e o prostie, până la urmă) şi, ce-i mai rău, nu mai dăm la lopată ca să facem pârtie, iarna! Sunt alţii plătiţi pentru asta! Aud „refrenul” ăsta oriunde în jurul meu, inclusiv la televizor. Plătim taxe, deci suntem îndreptăţiţi să aşteptăm să vină altcineva să ne facă treaba pe care, acum 20 de ani, o făceam chiar dacă înjuram printre dinţi.

Poate o să vi se pară ciudat dar, după ce am criticat mereu lipsa de reacţie a românului în situaţii de acest gen, zilele astea am înţeles de ce se întâmplă aşa. Sau, cel puţin, am găsit o explicaţie la ceea ce pare a fi nesimţire şi delăsare din partea lui.

După (ceea ce încă mai numim) Revoluţia din 1989 ni s-au schimbat conducătorii. Dacă, odată, sistemul era de aşa natură că nimeni nu comenta deciziile lor, că altfel intrai la zdup, astăzi avem de-a face (cu mici excepţii) cu nişte corupţi şi incompetenţi, care nu-şi văd decât de propriile interese, cum să le fie lor şi familiilor bine, fără să se mai gândească la faptul că, în realitate, ei sunt acolo unde sunt ca să ne reprezinte pe noi, ăştia simpli.

În afară de Boc, forţat de împrejurări şi de campania electorală (deci nu-l punem la numărătoare), a ieşit la pârtie, zilele trecute, ce demnitar post-decembrist a mai făcut asta în 22 de ani? Ce preşedinte, de la Iliescu la Băsescu, ce prim-ministru, de la Petre Roman la Tăriceanu, ce şefi de partide, ca să nu mai vorbesc de primari viceprimari, consilieri judeţeni şi locali, au dat un exemplu de civism, mobilizând comunităţile din care fac parte, în situaţii limită?

Aproape în fiecare vară, inundaţiile lasă sute de familii fără case şi nimeni nu face nimic pentru ca aceste episoade să nu se mai repete. Oamenii se apără cum pot de puhoaie, pun saci de nisip în calea apei, în timp ce autorităţile dau cel mult ordine, dar nu pun umărul la muncă.  La fel, fiecare iarnă ne găseşte total nepregătiţi. De la prima ninsoare serioasă se blochează şosele, localităţi întregi rămân izolate zile în şir, fără curent electric şi nimeni nu face nimic. Autorităţile ridică neputincioase din umeri, însă de un lucru nu uită: să facă apel la spiritul civic al populaţiei! Care trebuie să înţeleagă situaţia şi să pună osul la remedierea ei. Asta, în timp ce ei, ştabii, stau la gura sobei, cu vinişorul fiert alături!

La o asemenea atitudine şi la un aşa exemplu, de ce ar reacţiona, altfel, bietul român? De ce să fie el prostul şi ăl de-i în fruntea comunităţii şmecherul? De ce ar fi cu dările la zi, dacă banii lui nu sunt folosiţi cum, când şi unde trebuie?

În acest weekend, în aproape toată România a nins şi a viscolit, cum nu-mi amintesc să se fi întâmplat de când mă ştiu. Tata, care a prins nămeţii din 1954, spune că nu e chiar ca atunci, dar că, la 71 de ani pe care îi are, n-a mai trăit o aşa iarnă ca acum. Ieri, pentru prima dată în 11 ani, de când ne-am mutat de la bloc, la casă,  în curte zăpada era cât gardul! În stradă, pe trotuar, la fel! Deşi a nins abundent, fără oprire, toată ziua, tatăl şi soţul meu au dat cu schimbul, la lopată, ca să facă pârtie, altfel nu puteam ieşi nici din casă, dar-mi-te pe poartă! Ei şi cu vecinul din colţul străzii ce s-au agitat să mai facă pârtie şi în faţa porţii. Restul lumii nici nu se vedea. Vecinii mei şi-au lăsat şi câinii sub nămeţi (nici nu i-am mai auzit lătrând, nu ştiu nici dacă mai trăiesc). Mai mult, pe străzi nu a ieşit niciun utilaj, mai spre seară a trecut unul, cu o lamă de vreo doi metri lăţime, care şi-a făcut treaba mai mult în bătaie de joc. Iar ca tacâmul să fie complet, că la aşa ceva se pricep cel mai bine, pe la orele 20.00 apar şi autorităţile locale cu un comunicat de presă în care anunţă că au aruncat în luptă jdemii de utilaje, care acţionează în forţă pe principalele străzi, numai că, vezi, domle, nu-s chiar aşa eficiente, din cauză de ninsoare şi viscol! Ar fi fost fain, dacă era adevărat, numai că, la ora aia, NU MAI NINGEA, iar vântul scăzuse în intensitate. Mai mult, utilajele lipseau cu desavârşire! În afară de plugul ăla, nu s-a auzit/văzut niciunul şi ar fi fost imposibil să nu-l reperez, din moment ce stau pe una din acele străzi principale (la 200 de metri de Centru) la care se făcea referire în comunicat.

Şi, ca greaţa să mă cuprindă pe deplin, în finalul comunicatului se făcea apel, bineînţeles, la spiritul civic. Să ieşim, aşadar, astăzi, sau când o sta ninsoarea, la activităţile de deszăpezire, să ne curăţăm trotuarele de zăpadă! Am căutat şi precizarea că şi autorităţile vor proceda la fel, dar niciun cuvinţel nu se referea la asta. Şi pot să pun pariu că nu vor face mare lucru! N-au făcut-o nici după prima ninsoare, când şi pe carosabil nu se putea merge, în condiţiile în care pe trotuare zăpada era până la genunchi! Vineri, când a început să ningă iar, edilii nici nu s-au arătat prin oraş. Dar duminică seară, au ieşit cu un comunicat mobilizator: ieşiţi la deszăpezire, fraierilor, că noi avem alte treburi!

Să mă mai întreb, atunci, unde este spiritul civic al românilor? Să-mi fie ruşine că fac parte dintr-o naţie de nesimţiţi şi leneşi? Or fi mulţi dintre aştia printre noi, dar nu la ei mă refer. Ci la românii cu bun-simţ, ca mine, ca tine, care au vrut să facă ceva pentru ţara asta, dar care se izbesc, zilnic, de adevăraţii nesimţiţi, de cei care ne conduc şi cărora li se pare că munca şi acest spirit civic pe care tot bat monedă nu e de nasul lor.

De ce ne-am mobiliza la deszăpezit, dacă edilii nu-s primii care ies în stradă cu lopeţile pentru a face acelaşi lucru? De ce să lăsăm noi căldura (cine are 🙂 ) din case, pentru a îngheţa afară, unde sunt multe grade sub zero? Pentru ce ne-am pune în pericol sănătatea, care costă bani, când mai marii se protejează? DE CE NU NE-AM  COMPORTA ŞI NOI LA FEL, dacă cei care ne conduc sunt oglinda noastră? Cum e turcul, şi pistolul sau peştele de la cap se împute. Ni se potriveşte perfect, mai ales în perioada asta.

Ne mirăm şi ne minunăm, când mergem în străinătate, de cât de curate sunt străzile, cât de civilizaţi sunt oamenii şi ne întrebăm de ce nu e şi la noi aşa. Pentru mine, explicaţia este una singură: totul porneşte de la educaţie şi mentalitate. Iar când ţara şi comunităţile locale sunt conduse de incompetenţi, necivilizaţi şi inculţi, n-avem cum să trăim în alte condiţii. Eşti fraier, dacă dovedeşti că poţi , vor avea grijă alţii să-ţi demonstreze că munca şi implicarea sunt pentru proşti, nu pentru domni: „Îl vezi tu pe ăla făcând ceva? Atunci de ce te bagi?”.

Eu sunt convinsă, totuşi, că românul nu e un nesimţit, ci doar scârbit de societatea în care trăieşte. Poate, din cauza asta nu mai are nici forţa de a-i da jos pe cei cocoţaţi şi înţepeniţi în funcţii. Nu merită. Nu are rost. Oricine ajunge sus, la fel se va comporta. E mai uşor să păstreze „tradiţia” predecesorilor, decât să revoluţioneze sistemul. E mai uşor să emită comunicate în care să invoce spiritul civic decât să fie el însuşi un exemplu de civism. De să să fie altfel, când e sigur că n-o să schimbe nimic? Şi, chiar de-ar vrea, n-o să-l lase cei de lângă el s-o facă, pentru că, nu-i aşa, le-ar da viaţa peste cap!

Asta e România! Ar trebui să ne resemnăm?

…azi cred că ies la pârtie!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s