(Re)Întoarcerea la mine

Într-una dintre ultimele postări de la sfârşitul anului trecut, vă spuneam, furioasă, că sunt pe punctul de a demisiona. Simţeam că sunt la capătul puterilor, că nu mai suport ca munca mea să fie bătaia de joc a unora, să nu primesc salariul la timp ori înjumătăţit şi aşa mai departe.

Între timp, m-am răzgândit. Dar n-am abandonat ideea. De multe ori îmi spun că anul ăsta e ultimul pe care mi-l voi petrece la ziar.  Pentru că, în iunie, se împlineşte un deceniu de când, nesigură şi timidă, păşeam pentru prima oară în redacţie şi cred că e timplul să-mi fac puţină ordine în viaţă. Diferenţa dintre vremurile de atunci şi cele de acum este că, din cauza situaţiei economice, este mai greu să o iei de la zero. Nu imposibil, însă. Condiţia e să ştii bine ce vrei să faci, pe ce drum să mergi, ce oportunităţi ai şi unde vrei să ajungi. La toate astea mă gândesc de la începutul anului. Un an pe care l-am început zăcând în pat, doborâtă mai mult de propria-mi igoranţă faţă de boală, decât de boală în sine.

După ce mi-am revenit, acest lucru însemnând nu că m-am însănătoşit total, ci doar că m-am ridicat din pat, pentru a-mi reîncepe munca, am simţit că perioada în care m-am luptat cu bronşita acută cu care am fost diagnosticată după 10 zile în care am încercat să tratez, după ureche şi băbeşte, o falsă viroză, a fost una care mi-a dat răgazul de care aveam nevoie pentru a-mi întoarce faţa spre mine însămi, de a încerca să mă văd un pic din afara mea, de a mă gândi la priorităţi, la necesităţile sufleteşti. Ştiu că poate părea ciudat să-ţi treacă prin minte astfel de gânduri când organismul se lupta, la greu, cu virusul care îl îngenunchease. Dar tocmai gândurile astea m-au ajutat să n-o iau razna când simţeam că nu mă pot ridica din pat sau când tuşeam până credeam că mor. Încercam să gândesc pozitiv pentru a-i da organismului meu puterea de care avea nevoie şi, de multe ori, reuşeam asta. În momentele acelea, îmi promiteam că, imediat ce-mi voi reveni, voi avea mai multă grijă de mine, de sănătatea mea şi că, de acum înainte, nu voi mai pune pe nimeni mai presus de viaţa mea. Ştiu, sună puţin egoist, dar asta simţeam.

În dimineaţa de 9 ianuarie, deşi nu învinsesem total boala, am hotărât să mă ridic din pat şi să plec la muncă. Oricum expirase şi concediul medical, deci nu mai puteam sta acasă. Mi-a fost enorm de greu în ziua aceea. Când am ajuns la prima instituţie unde aveam treabă, deja mă resimţeam după efortul de a parcurge aproximativ 500 de metri.  Obosisem, transpirasem şi aproape că nu-mi puteam stăpâni tusea cu expectoraţii. După vreo două ore, când am revenit acasă, am avut nevoie de alte două de repaus, la pat, ca să mă pot aduna şi să mă apuc de scris primele articole din 2012. Aproximativ la fel a fost şi în zilele următoare, când efortul de a mă ţine pe picioare a fost dublat de cel prin care mă străduiam să le zâmbesc tuturor şi de a mă preface că totul e ok.

Săptămâna asta m-am simţit un pic mai bine. Oboseala pe care n-o credeam deloc normală a început să dispară, n-a mai fost nevoie să mă odihnesc înainte să scriu, mi-am reluat şi activităţile casnice şi am început să mănânc normal, după ce, timp de trei săptămâni, fructele şi lactatele m-au ajutat să supravieţuiesc. Acum, mă mai lupt cu o tuse seacă, dar simt că şi ea e pe ducă.

După experienţa asta (vreau să vă spun că nu am fost atât de bolnavă niciodată, nu am stat în pat decât din cauza unei gripe, acum peste 20 de ani, când eram în clasa a IX-a şi la începutul ultimului an de liceu, când m-am îmbolnăvit de hepatită A, dar în niciunul din cazuri nu am zăcut mai mult de 2, maxim 3 zile), mi-am impus să nu-mi mai forţez deloc limitele. Încă mi-e destul de greu, pentru că sunt o persoană activă, care se agită, se consumă, se implică în tot ceea ce face, dar ştiu că, pe termen lung, voi avea de câştigat. Când nu pot sau nu vreau să fac ceva, mă dedic unei activităţi care îmi place şi mă deconectează. Astfel, după multă vreme, am reuşit să mai văd câte un film, să-mi petrec mai mult timp cu soţul, să citesc blogurile preferate şi, în general, să privesc cu detaşare ce se întâmplă în jurul meu.

Chiar şi în ceea ce priveşte serviciul îmi impun să iau lucrurile aşa cum sunt şi, dacă nu pot schimba ceva, să nu încerc, totuşi, s-o fac, pentru că nu voi avea statuie în centrul oraşului, după moarte.  Şi, iarăşi mi-e foarte greu să mă comport aşa, eu, care de la prima oră mă agitam şi mă întrebam cum să fac un articol bun. Am mai avut şi derapaje sau căderi, dar m-am redresat rapid, pentru că mi-am reamintit că eu contez, că trebuie să am grijă de mine.

Joi,  la finalul unui eveniment prilejuit de lansarea unui volum de versuri, am insistat să iau o scurtă declaraţie autoarei. La un moment dat, aceasta mi-a spus, off record că, în ultimul timp,  viaţa oamenilor i se pare o goană continuă către…. nicăieri. „Ardem etape din existenţa noastră, uităm de noi, de sentimentele noastre, de universul nostru interior şi nu realizăm că, în realitate, ne grăbim către…. sfârşit. Ne grăbim sfârşitul”. În drumul spre casă, i-am dat dreptate. M-am gândit la visele mele, la pasiunile mele, la tot ceea ce făceam cândva şi pentru care, azi, aproape că nu mai găsesc timp.  Mi-am reamintit de ceea ce mă emoţiona, mă impresiona, de copilărie, de anii de liceu, de prietenii de atunci. Mi se părea că totul e, parcă, dintr-o altă viaţă, care nu e a mea, pentru că, eu însămi nu mă mai recunosc fiind cea din acele vremuri, ci un alt om, schimbat nu neapărat în bine, încrâncenat şi influenţat puternic de epoca pe care o trăim cu toţii.

Seara, am luat volumul de versuri proaspăt lansat şi am citit câteva poezii, la întâmplare. Deşi nu au pretenţia de a fi considerate nişte capodopere, mi-au plăcut şi m-au încărcat pozitiv.  Mi-am promis că,  a doua zi, voi citi şi alte versuri dar, bineînţeles, nu am făcut-o. Pentru că nu mi-am acordat timpul necesar pentru aşa ceva!

Ieri, deşi a fost sâmbătă şi, de obicei, într-o astfel de zi încerc să fiu gospodina casei, pentru ca seara să cad, obosită-moartă, am lăsat toate deoparte, m-am ocupat, mai întâi, de sufletul meu şi mi-am început treaba de abia pe la prânz. Am fost cea mai calmă fiinţă din lume, astfel că totul mi-a ieşit cum am vrut şi nici obosită nu m-am mai simţit.

Voi continua aşa, deşi sunt convinsă că nu mereu va fi totul roz şi că îmi va merge bine tot timpul. La fel, mă voi gândi şi la alternativele profesionale, dacă voi rămâne sau, până la urmă, voi pleca de unde sunt acum şi unde anume. Sunt sigură că, dacă-mi voi domina frustrările şi furia, voi gândi limpede şi voi găsi soluţii la probleme.

Am mult de lucru cu mine, pentru că, până acum, am dorit ca cei din jur să mă înţeleagă şi să mă ajute. Şi sprijinul lor contează, dar cel mai important este să învăţ să mă ajut singură. Cu mulţi ani în urmă, scriam undeva, în jurnalul meu, că mă admir pentru puterea de a mă ridica singură de jos şi de a depăşi toate obstacolele vieţii. Am uitat de când nu am mai gândit atât de frumos despre mine şi simt nevoia să merit asta. De aceea,  fără a-l ignora, am decis să las deoparte zbuciumul lumii pentru a mă reîntoarce de unde am plecat, dar fără să-mi dau seama: la mine.

Şi vreau să reuşesc.

6 gânduri despre “(Re)Întoarcerea la mine

 1. Daca nu te simti bine in ambarcatiunea in care esti acum, schimb-o. N-as spune asta daca problema ta ar fi legata de familie sau prieteni Dar e o publicatie care plateste prost si atat , nu?
  Daca ai putea castiga banutii aia scriind de acasa, ar mai merge dar asa….
  Povestea ta imi aminteste de anii mei de „practica” Asa se numea atunci munca neplatita

  • A fost o vreme când aproape că nu mă deranja că eram plătită prost (în primele două luni de muncă de la ziar nu am fost deloc plătită, iar primul salariu l-am luat după încă o lună), atât de mult îmi plăcea tot ceea ce făceam. Între timp, am mai crescut puţin, au crescut şi sarcinile de serviciu, iar salariul e invers proporţional cu ele. De vreo 3-4 ani tot îmi promit că plec şi de fiecare dată rămân, pentru că simt că nu e momentul s-o fac. Însă, de regulă, când îmi propun ceva, realizez, deci, nu se ştie cât va dura până la marea schimbare.

 2. Depinde si ce varsta ai. La 20-25 e ok sa lucrezi pe bani putini si sa acumulezi experienta. Asta cu conditia ca cei din jur sa te respecte si sa simti oarecum ca-ti sunt apreciate eforturile

  • Sunt ceva mai mare 🙂 Iar în 10 ani de muncă în acelaşi domeniu cred că am acumulat ceva experienţă. Problema mea nu e că nu aş putea schimba publicaţia, ci dacă mai vreau să merg mai departe în acelaşi domeniu. Acum 10 ani mi-era greu să cred că voi face faţă meseriei; azi nu-mi imaginez că aş putea face altceva. Pentru că m-am străduit să învăţ, să mă perfecţionez (eu nu am studii de jurnalism-dacă ai răbdarea să-mi citeşti blogul de la început, vei afla că am urmat Dreptul şi că după aceea mi-am schimbat opţiunea profesională), în timp am început să mă implic în ceea ce fac, am căpătat anumite automatisme, mi-am creat surse, baze de date, arhive de texte şi poze, ştiu ce trebuie să fac şi cu cine trebuie să vorbesc, indiferent de oră. S-o iau de la zero în alt domeniu ar însemna să las în urmă toată munca mea. Îmi iubesc suficient de mult meseria, pentru a continua, însă nu mă mai pot mulţumi cu „doi lei” salariu. Şi nici nu mai pot accepta să fiu a cincea roată la căruţă doar pentru că sunt corespondent local. Din cauza asta sunt într-o permanenţă căutare a unei soluţii de a mă mulţumi pe deplin, profesional vorbind.

 3. Te inteleg. Totusi, realitatea din Romania este asta: jurnalistii sunt prost platiti. Nu conteaza studiile. Nu sunt respectati pentru ca multi din tagma fac lucruri care nu sunt demne de respect
  Nu vreau sa te demotivez, asa vad eu lucrurile.
  Daca intr-adevar iti place mult ceea ce faci si crezi ca merita sa mergi mai departe, go on, e drumul tau. Dar daca ai ocazia sa testezi si altceva in paralel…….n-are ce sa-ti strice

  • N-ai cum să mă demotivezi, pentru că deja ştiu cum stau lucrurile în presa din România. Cunosc personal şi aşa-zişi jurnalişti care fac de râs breasla, care acceptă să scrie fără să gândească la consecinţe şi să se vândă (oarecum ieftin, cred eu, în raport cu ceea ce dau în schimb) ca să fie cu o treaptă mai sus decât plebea.
   Dacă aş testa ceva în paralel, aş face tot ceea ce fac acum, adică aş scrie. Am primit anul trecut o ofertă, dar încă nu am acceptat-o, pentru că nu sunt sigură că e un progres pentru mine. Râmâne de văzut ce voi afla în perioada următoare 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s