Poveşti vechi la vremuri noi (şi nu numai)

Cazurile profesorilor care şi-au violat (sau nu) elevele sunt, deja, mai mult decât cunoscute şi dezbătute în media. Nu vreau să scriu despre ele, au făcut-o alţii, cu mai mult sau mai puţin talent. Dar aş putea spune că nu-s prea şocată de cele întâmplate. Orice generaţie a avut excentricii şi nonconformiştii ei, şi în rândul elevilor, şi în rândul profesorilor, numai că, acum 20 şi ceva de ani, cazurile nu erau mediatizate, ca acum, pentru că aşa era regimul şi pentru a nu le da „idei” şi altora….

Cred că am mai scris despre asta: când eram în clasa a X-a, o colegă de-a mea a rămas însărcinată cu un bărbat cu vreo 5 sau 10 ani mai mare. Am fost şocaţi când am aflat, nu ne venea să credem nici când i se vedea burtica, prin sarafan. Nu ne-a dat niciodată explicaţii. Mama ei era maistră la clasele cu profil agricol. Era clar că problema se ştia şi în cancelarie, dar nimeni nu a comentat, pe faţă, absolut nimic. Fata a venit la şcoală până în ultima zi. Era în şase luni când a susţinut examenul de treapta a II-a pe care l-a luat cu notă bunicică. De abia din toamnă, chiar înainte să nască, a vorbit despre sarcină, când ne duceam la ea, la spital. A născut o fetiţă care, azi, are 23 de ani. Nu am văzut-o niciodată, nu ştiu pe unde e, nici ea, nici fosta mea colegă.

O altă colegă de clasă a fost „un element problemă”, cum era ea numită de dirigintă, încă din clasa a IX-a. Provenită dintr-o familie dezorganizată, crescută în primii ani de bunică, mai târziu a fost dată la căminul de fete din oraşul meu. Am fost colege din clasa I până într-a XII-a. Până printr-a VIII-a a fost ok, dar la liceu şi-a trăit viaţa. În ultimul an de şcoală s-a mutat cu unul care îşi făcea veacul pe stradă (nu ştiu dacă a lucrat vreodată undeva, dar avea casă). A urmat un adevărat tărăboi cu diriginta, care a trimis „potera”  după ea, s-o aducă înapoi în cămin, unde a fost dată în grija supraveghetoarelor. Dar fata tot nu s-a potolit, evada noaptea, sărind pe geam şi tot la ăla se ducea. Da, a luat şi Bac-ul, din prima, deşi nu ştiu cât a învăţat şi imediat după aceea a plecat la maică-sa, la Bucureşti. Legenda spune că, după vreun an, a revenit în oraş la volanul unui Mercedes alb (raritate prin 1991), înţolită de la turci (inclusiv cu haină de blană), unde a prestat din greu… munci de jos 😆

Dar partea interesantă de abia acum vine. Nu mai ştiu în ce împrejurare şi cum am aflat că, în primii ei ani de învăţământ, diriginta mea a avut o relaţie cu un elev din clasa a XII-a, diferenţa de vârstă dintre ei fiind de vreo 5 sau 6 ani. Se pare că povestea era de notorietate (nu am cum să confirm deoarece, la vremea când se întâmpla, eu nu eram la şcoală), dar nimeni nu a făcut valuri. Cei doi s-au căsătorit, au avut un băiat, dar au divorţat din cauză că bărbatul, sătul, probabil, de nevasta mai bătrână, a înselat-o la greu, cu femei tinere.

În fine, ca să vedeţi că relaţiile intime dintre un profesor şi o elevă nu sunt chiar o noutate, numai că nu toate ajung în presă, vă mai spun că, tot de notorietate, a fost cazul unui director (pensionat între timp) al liceului unde am învăţat, care a trăit cu unele dintre fetele pe care le medita. N-am vrut să cred (mi-e greu să cred şi acum), dar se pare că fetele respective s-au lăudat cu relaţia privilegiată  cu profesorul al cărui trecut, acum, nici nu mai contează.

E drept, acum vremurile s-au schimbat foarte mult. Fetele nu mai sunt atât de cuminţi, sunt provocatoare, stăpânesc mult mai bine tehnicile de seducţie şi le exersează pe oricine. Un fost coleg de liceu îmi spunea, nu demult, că se fereşte să agaţe eleve de 16-17 ani, pentru că „sunt diabolice”. Îmi povestea experienţa cu una care avea deja un iubit de vârsta ei, dar a poftit la unul matur pentru că acesta o plimba cu maşina, o ducea în cluburile din afara oraşului şi îi mai dădea şi bani. Când era cu el şi o suna iubitul „oficial”, fata se dădea răcită, vorbea pe nas ori răguşit, spunând că nu poate ieşi din casă, iar când o suna tăticul, îl anunţa, cu entuziasm, că e cu colegul de bancă la un suc. Amicul meu, cu destulă experinţă la femei, mi-a mai zis că puştoaica aproape că reuşise să-l scoată din minţi, arătându-se dispusă la absolut orice, chiar şi pentru o banală reîncărcare a cartelei de telefon.

Nu spun că toate elevele de liceu sunt aşa. Spun, doar, că acum e mai uşor să se comporte astfel, pentru că nu au cum să fie oprite. Regulamentele şcolare, ca şi legile, sunt făcute pentru a fi încălcate. Puterea exemplului nu funcţionează decât în sensul rău al cuvântului. Nicio sancţiune nu reuşeşte să rupă răul de la rădăcină, pentru că totul porneşte de la educaţie şi nu de la cea din şcoală, ci mai ales de la cea din familie. Părinţii nu au timp sau nu consideră normal să se intereseze cu cine învaţă copiii lor, pe mâna cui îi dau în excursii sau la meditaţii. Pe vremea mea, când plecam undeva, cu clasa, mergeau şi 2-3 părinţi, care ne supravegheau cot la cot cu profesorii. Acum, dacă merge tata cu tine în excursie, râde toată şcoala de tine! Am prietene în rândul profesoarelor tinere, care mi-au povestit că a însoţi elevi în tabere sau excursii echivalează cu o mare aventură. Că nu pot fi supravegheaţi, că nu ţin cont de reguli şi că, dacă nu se îmbată pe drum sau la masă, se fac pulbere în camere, pentru că vin cu băutura în bagaje.

În lista prietenilor mei de pe Facebook (nu cel pe care îl vedeţi pe această pagină, e vorba despre contul meu personal), am foarte mulţi liceeni cărora le-am dat accept doar pentru că vreau să aflu, în permanenţă, care le sunt preocupările şi ce gândesc, despre profesori şi despre viaţă, în general. Trebuie să insist asupra faptului că mulţi dintre ei au numai poze de prin baruri şi cluburi, cu băuturi tari în mână? Trebuie să exemplific cu fotografii în care fetele apar în situaţii jenant de indecente, pentru vârsta lor?

Anul trecut, la Balul Bobocilor, candidatele la Miss, nu au ţinut cont nici de faptul că părinţii lor sunt în sală, nici de profesori, care erau din start ignoraţi, dansând lasciv, pe trei sfeturi goale, în faţa lor. Mă întrebam cum sunt ele dincolo de luminile scenei pe care se aflau, dacă în public erau dezînhibate?

Cunosc, însă, şi mulţi elevi care-şi văd de şcoală, de pasiunile lor, care mai citesc o carte, fac pictură sau teatru. Obişnuiesc să-i numesc pietre rare, pentru că se pierd în mulţimea de inconştienţi care-şi ratează viaţa înainte de vreme. Pentru mine,  ei mai reprezintă, încă, o speranţă, că nu e totul pierdut şi că societatea asta nu va fi guvernată, peste 20 de ani, de „depravaţii” care ţin acum prima pagină a ziarelor.

Sau, poate, sunt prea optimistă.

Un gând despre “Poveşti vechi la vremuri noi (şi nu numai)

  1. Stiu si eu o poveste cu o colega de-a maica-mii care era profa de sport si a dat nastere unui copil din relatia ei interzisa dar atat de pasionala cu-n elev de clasa a VIII-a, numit Ghita :-D.Dar, pe vremea lu’ Ceasca nu se glumea cu asemenea povesti, nici nu erau mediatizate ca si acum dar erau extrem de serios tratate, astfel incat doamna profesor a facut cativa ani de puscarie, Ghita a fost obligat sa-si recunoasca copilul si sa-i dea pensie alimentara celui mic ( ulterior copilul a fost crescut numai de parintii lui Ghita datorita incarcerarii mamei copilului ), iar relatia lor s-a terminat extrem de brutal si urat.
    Si o spun si aici, am spus-o si la mine pe blog: mi se pare oribil ca si adult sa te poti gandi la o relatie cu pusti /pustoaice.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s