23 august

Am văzut azi, în unele publicaţii online sau pe Facebook, un filmuleţ din epoca de tristă amintire aur despre 23 august care, până în 1989, era Ziua Naţională a României. Nu înţeleg de ce trebuie să păstrăm vie memoria acelor manifestaţii închinate cultului personalităţii dictatorului? Este atât de amuzant? Există zeci de mărturii ale participanţilor la aceste evenimente în care explicau cum se făceau repetiţiţiile şi ce probleme aveau dacă greşeau!

Mai ţineţi minte sau aţi avut curiozitatea să aflaţi ce spunea istoria pe care o învăţau elevii pe vremea lui Ceauşescu, despre 23 August 1944 şi ce se întâmplase, de fapt, atunci? Dacă nu, vă recomand un articol pe care îl găsiţi aici.

Pentru mine, 23 august a reprezentat, în fiecare vară, data la care, în copilărie, plecam împreună cu părinţii la mare. Acolo stăteam fix o săptămână (eram găzduiţi de o soră a mamei), timp în care nu ploua niciodată, astfel că aveam norocul să revin acasă foarte bronzată (fără să mi se ia, după aceea, n-şpe mii de straturi de piele).

În rest… nimic. N-am participat şi n-am fost chemată la nicio paradă comunistă, iar singurul meu stres era să reţin exact ce scria în cartea de istorie despre semnificaţia zilei de 23 August: „Revoluţia de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă”.

Vedeţi? Nici acum nu am uitat! 😆

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s