Îngeraşi cu aripi frânte

Nu cred că mai există vreun român (probabil, cu excepţia celui care nu are acces la mijloacele media) care să nu fi aflat despre tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Nu o voi comenta, sunt alţii în măsură s-o facă (asta nu înseamnă că nu am fost impresionată şi, totodată, scandalizată de cele întâmplate).
Altceva aş vrea să ştiu: de ce bebeluşii nu pot fi înmormântaţi creştineşte? Până când Biserica va ţine cu dinţii de regula nu eşti botezat, nu ai slujbă de îngropăciune? Cine-l opreşte pe purtătorul de sutană să-i boteze pe nou-născuţi imediat după venirea lor pe lume? De ce trebuie să aştepte nu ştiu câte săptămâni sau luni pentru asta? Cine poate şti ce se întâmplă cu bebeluşul în acest răstimp?
Cum poate un popă să-l compare pe sinucigaşul care a ales CONŞTIENT (nu vorbesc despre nebuni) să-şi pună capăt vieţii, cu bebeluşul care a ars de viu, DIN VINA ALTORA? Cum poate crede el că „slujba de mângâiere“ poate linişti sufleteşte un părinte îndurerat?
Ce fel de credinţă e asta?

3 gânduri despre “Îngeraşi cu aripi frânte

 1. … nedrept, precum intreaga noastra societate… Biserica ar trebui sa faca un gest crestinesc si sa acorde derogari in aceste cazuri, macar ei sa aline astfel putin din durerea sfasaietoare a acestor familii!

 2. „Cine-l opreşte pe purtătorul de sutană să-i boteze pe nou-născuţi imediat după venirea lor pe lume? De ce trebuie să aştepte nu ştiu câte săptămâni sau luni pentru asta? Cine poate şti ce se întâmplă cu bebeluşul în acest răstimp?”

  Parintii bebelusului il opresc sa faca acest lucru. In ce fel? Prin ignoranta si neatentia lor. Parintii necunoscand regulile de viata crestina nu stiu nici ce inseamna botezul si nici cand se face acesta. De aceea nu cheama preotii sa le boteze copiii decat atunci cand li se pare lor ca este bine/momentul. Botezul unui om care se naste pe pamant se poate face din secunda 1 de viata a acestuia. Daaar… daca preotul nu este chemat sa boteze pe cineva cum poate acesta sa faca slujba botezului?????

  Acest lucru legat de preoti.

  Parintele (sau parintii ori rudele sau orice persoana crestin ortodoxa care este in preajma) insa poate face mai mult decat preotul, in anumite momente limita. Iar daca nu o face este, in cea mai mare parte, vina lui/lor. Aceasta deoarece invatatura crestin ortodoxa invata (si cine vrea sa invete poate oricand sa o faca) ca orice crestin ortodox poate boteza un om in caz de primejdie de moarte pentru acel om. Cine nu cunoaste acest lucru inseamna ca nu cunoaste religia ortodoxa deci: nu este ortodox decat cu „eticheta”.

  Alt lucru pe care il invata crestinul ortodox (interesat de viata lui pe acest pamant) este ca copiii se boteaza cat mai repede posibil, tocmai datorita acestor pericole ce pot aparea in viata copiilor. Insa, de obicei, lumea este mai interesata de spectacolele/distractiile ce se organizeaza cu ocazia unui botez si mai putin de viata copilului care intra, prin slujba botezului, in lumea crestina. Pe acest considerent este amanat botezul de catre cei mai multi asa zisi „ortodocsi”.

  Asa ca: nu mai aruncati piatra fara sa stiti incotro o aruncati. Pentru ca de fapt o aruncati tot spre voi si – iarasi – tot pe voi va loviti. Adica: prin faptul ca criticati/barfiti ceea ce nu cunoasteti nu rezolvati problema in sine si veti ramane tot cu aceleasi consecinte si la o reaparitie ulterioara a problemei. Incercati sa aflati ce ati putea face pentru a rezolva problemele intai si abia apoi trageti concluziile (si criticile).

 3. @Eduard Marius: Pfaaai, ce comentariu!Dar e un punct de vedere pe care îl respect. Sunt obligată să-l şi accept? 🙂
  Bun, hai să acceptăm că părinţii, în necunoştinţa sau ne-credinţa lor hotărăsc botezul copilului atunci când cred că este bine sau e momentul. Cine-i împiedică pe preoţi să schimbe acest „obicei“? Cine-i opreşte să le explice importanţa acestei Sfinte Taine?
  Cum bine se spune în comentariul anterior, Biserica ar trebui să facă o derogare în astfel de cazuri, pentru că bebeluşii chiar n-au avut nicio vină şi meritau o înmormântare creştinească. Aşa, ei sunt condamnaţi la o ne-odihnă veşnică. E drept?
  PS: Nu intenţionez să polemizez pe teme religioase. Nu numai că este un domeniu „alunecos“, dar chiar nu mă pasionează. Asta nu are de-a face cu credinţa în Dumnezeu pe care nu obişnuiesc s-o trâmbiţez oriunde 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s