Better than the rest?

Întreb şi eu, ca omu’: chiar a fost mai bună melodia interpretată de Lena decât cea a Paulei şi a lui Ovi? Unii spun că da, însă nu m-au convins. Când am aflat, dimineaţă, că Germania a obţinut trofeul Eurovision 2010 m-am crucit, la fel cum am făcut-o când l-am auzit şi pe Cotabiţă, înainte de finală, care îşi vedea compatrioţii „undeva, între locurile 10 şi 15“, pentru că tot pe nemţoaică o dădea câştigătoare. Sincer, când a început să cânte Lena, a fost nevoie ca soţul meu să-mi atragă atenţia, altfel, pe cântecul ei, m-aş fi delectat cu vreo 3-4 integrame 😀
În general, în ultimii ani, nu prea am mai dat importanţă concursului, pornind de la ideea că oricum nu câştigă neapărat cine e bun, ci ăla care trebuie. Ştim cu toţii cum se votează între ei nordicii, ruşii, sârbii etc. şi care sunt interesele fiecărei zone. Evident că m-am bucurat, la vremea respectivă, pentru Trăistariu, care n-a avut, până la urmă, cine ştie ce piesă, dar a avut darul că putea fi fredonată cu uşurinţă sau pentru Luminiţa Anghel care, împreună cu Sistem, a făcut show cu „Let Me try“. Nu mi-a plăcut deloc, anul trecut, Elena Gheorghe, deşi nu merita să fie în coada clasamentului, dar asta e, dacă nu ştim să alegem cântecul care să ne reprezinte!
N-am urmărit selecţia naţională pentru Eurovision, pentru că tot citeam presa care scria că, anul ăsta, nu e nicio melodie care să ţi se lipească de urechi (expresia îi aparţine matusalemicei doamne Almăşan-Socaciu). De abia când s-a anunţat că Paula şi Ovi au plecat la Oslo, pentru semifinale, m-am hotărât să caut şi eu „Playing With Fire“ pe Youtube şi da, recunosc, la o primă audiţie, mi-a plăcut. Nu m-a dat pe spate, cum se spune, dar am zis că avem şanse să intrăm în finală. Cum niciodată nu ştiu programul TVR 1, am scăpat prima semifinală, dar n-am uitat de cea de-a doua, în care eram şi noi reprezentaţi. Câţiva nici nu aveau ce căuta acolo (de exemplu, olandezii, care au venit cu un show prăfuit, demn de anii 70-80), dar era să fac infarct când se anunţau finaliştii şi românii nu se numărau, încă, printre ei. Adică mi-ar fi părut rău să nu se califice.
Da, Paula şi Ovi îşi merită nu numai locul în finală, ci şi cel de pe podium. Pentru că nu vreau să-i supăr pe iubitorii rock-ului, nu vreau să spun că ai noştri meritau să fie în locul turcilor (melodia e interesantă, totuşi). În orice caz, nu nemţoaica merita locul I, deoarece au fost cântece mult mai reuşite. Chiar şi irlanladeza aia de o sută de ani a fost mult mai bună, dar asta e, voturile au hotărât clasamentul.
Până la urmă, e bine şi aşa. Nu ştiu dacă România va câştiga vreodată Eurovision-ul (de ce să nu sperăm, totuşi?) , dar important e să fim acolo şi să ţinem pasul cu cei (consideraţi) valoroşi. Eu mă bucur pentru performanţa de aseară. La cât mai multe!

5 gânduri despre “Better than the rest?

  1. piesa lenei e suficient de interesanta, proaspata si originala. si moderna. a noastra pare mai elaborata dar mai traditionala. mai lipita pe eurovision.

    mie unuia mi-e f. greu sa le compar. sunt de facturi diferite. insa.

    piesa alor nostri mi-a placut pe masura ce-o ascultam mai mult. a fost una dintre cele mai faine din concurs…

    cand comentezi spui ce-ti trece prin cap nu? deci mie mi se pare foarte articulat postul tau 🙂

  2. @Cippy: Da, sunt de acord, piesa alor noştri îmi place pe măsură ce-o ascult. Dar am precizat că nu m-a dat pe spate la prima audiţie, ci doar că am crezut că merită să intre în marea finală. Rămâne de văzut dacă va trece şi proba timpului. Câţi mai cântă, azi, „Tornero“, de exemplu? Acelaşi lucru e valabil şi pentru „Fairytale“, de anul trecut,a lui Rybak. Sunt cântece care trăiesc doar atât cât ţine concursul. Sunt curioasă dacă Paula Seling ar fi câştigat dacă interpreta piesa Lenei. Şi invers :))

  3. Nici io nu ma dau in vant dupa Marina Almasan, nu m-am prea dat niciodata (mi-a placut pe vremea cand facea Ceaiul de la ora 5 si pt ca la noi in oras nu era tvr2 abia asteptam sa merg la bunici sa ma uit la emisiunea asta:))) se apre ca a facut treaba buna in privinta promovarii piesei impreuna cu cei de la fundatia Phoenix. Merita apreciat efortul. Paula si Ovi au meritat succesul, ma asteptam sa fie in primii 10. Piesa Germaniei, eu cred ca a casstigat tocmai pentru ca Germania e singura tara in momentul de fata care are posibilitatea sa sustina financiar evenimentul la anul. Tind sa cred chiar ca se stia dinainte sa inceapa concursul ca va castiga Germania. Afara de romani, mi-a placut Danemarca si Ucraina. Si Moldova a fost bine doar ca n-au mai avut sclipirea de anul trecut a lui Nelly Ciobanu. In urma competitiei de anul trecut prin participarea Moldovei si cea de anul asta prin participarea Romaniei eu am ajuns la concluzia ca noi ca tara avand in vedere conditiile existente, e musai sa ne prezentam cu VOCI FOARTE BUNE si o piesa care sa sara in evidenta cu ceva… Nu neaparat un show de proportii ci ceva care sa fie original. Si atunci nu mai au nici jocurile poltice puteri asa mari.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s