Cuplul de aur

Acum o lună am povestit despre profesoara mea de istorie din gimnaziu. Încheiam postarea cu speranţa că nu-mi va descoperi blogul, ca să ne putem pupa pe fixativ la viitoarea întâlnire.
Am revăzut-o azi, şi chiar am pupat-o, dar nu pe fixativ, ci pe obraji.
A împlinit 50 de ani de căsnicie. 50 de ani lângă acelaşi bărbat cu care, după cum a spus, ar mai vrea să trăiască încă 50, dacă nu chiar mai mulţi.
Nu ştiam că astăzi îi voi trece pragul. Mi se spusese să fiu la primărie, în jurul orelor 16.30 şi să am la mine un aparat foto. Când am ajuns, edilul-şef mi-a dezvăluit motivul pentru care fusesem chemată: părinţii ministrului sărbătoresc nunta de aur!
Am fost atât de surprinsă, încât îmi făceam probleme că nu mă voi ridica la înălţimea momentului şi a cuplului pe care urma să-l vizitez.
Am întrebat atunci de ce nu venise niciun reporter de la televiziunile locale. „Nu sunt dornici de publicitate de genul ăsta. Nu ştim nici dacă vor dori să apară în ziar“, m-a lămurit viceprimarul care, întâmplător sau nu, este un nepot îndepărtat al soţului sărbătorit.
Ca să se asigure că surpriza va fi totală, cu 10 minute înainte de a porni spre casa celor doi, primarul l-a anunţat pe tatăl ministrului că „vine la doamna cu o ciocolată de 8 Martie“. De fapt, ciocolata era un tort cu frişcă, pe care fusese inscripţionat „50 de ani-multă iubire în continuare“. La acesta se adăuga un superb buchet de trandafiri şi o diplomă de excelenţă.
Bărbatul ne aştepta cu poarta deschisă. Eram emoţionată, pentru că niciodată nu păşisem în casa uneia dintre cele mai importante familii din oraş. Chiar mă simţeam stânjenită că nu aveam cea mai adecvată costumaţie şi că preferasem să vin în ţinuta de teren.
Mi-am deschis reportofonul încă de când coborâsem din maşina viceprimarului. Aparatul foto mi-l băgasem în buzunarul de la geacă, pentru a-l avea la îndemână.
Înainte de a intra în casă, am aruncat o privire sediului firmei pe care părinţii ministrului şi-au deschis-o de ani buni, apoi…pisica albă, cu pete negre, care se plimba nestingherită prin curte.
Doamna profesoară era în prima cameră. Urmărea un serial pe Kanal D. Îmbrăcată simplu, ca în casă, necoafată şi nefardată. M-am mirat încă o dată, redescoperind că anii nu au lăsat urme urâte pe chipul ei. Când ne-a văzut, ne-a zâmbit cu toată faţa. Când a auzit şi de ce am venit, ne-a sărutat pe toţi, emoţionată. „Da, azi am împlinit 50 de ani de la căsătorie. De fapt, pe 6 martie, am semnat actele la Starea Civilă şi pe 15 martie ne-am cununat religios“, ne-a spus doamna profesoară, în timp ce parteneru-i de viaţă tot încerca să ne convingă că data căsătoriei era 1 martie.
Au primit tortul, l-au pus pe masă la loc de cinste, apoi s-au fotografiat pentru ziar.
Au vrut să servim împreună din tortul aniversar, dar am preferat vinul bun, din producţia proprie.
Ne-am interesat cum vor petrece. „Săptămâna asta, acasă, doar noi. Săptămâna viitoare, mergem la fiul nostru, la Bucureşti. El şi sora lui ne-au promis că se vor ocupa de tot ce se face cu asemenea ocazie“, ne-a lămurit tot doamna profesoară. Aşa am aflat că, deşi sunt foarte apropiaţi de fiul lor, ministru, vorbesc destul de rar cu el, pentru că este foarte ocupat.
În cele 15 minute petrecute în casa lor, am mai vorbit despre (se putea?) criză, politică şi despre cele o sută de sporuri la salariu existente în România.
La plecare, sărbătoritul m-a întrebat dacă voi scrie ceva în ziar. Am promis că va fi un text frumos şi că nu voi bate câmpii. M-am temut că nici aşa nu-i de acord. În maşină, nepotul, viceprimarul, m-a liniştit: „Vrea, dar nu vezi cât de emoţionat e?“.
În drum spre casă, ne-am reamintit de doamna profesoară din anii ei de aur.
Când m-am aşezat la calculator, ca să scriu, mi-am simţit inima plină de drag şi de admiraţie.
Şi mi-am dorit să ajung ca ei.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s